Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

Μετονομασία του Γυμνασίου Τυλίσου σε "Γυμνάσιο Τυλίσου- Ιωάννης Περδικάρης"

     Μετά από εισήγηση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Κρήτης, ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου υπέγραψε απόφαση με την  οποία μετονομάζεται το Γυμνάσιο Τυλίσου σε Γυμνάσιο Τυλίσου – «Ιωάννης Περδικάρης».

Ποιός ήταν ο Ιωάννης Περδικάρης:

     Ο Ιωάννης Περδικάρης, γεννήθηκε το 1856 στο Τουρκοκρατούμενο Ηράκλειο της Κρήτης αλλά η καταγωγή του ήταν πιθανότατα από την Τύλισο.  Αφού  παρακολούθησε τις εγκύκλιες  σπουδές του στο Ρέθυμνο της Κρήτης, σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και εν συνεχεία μετεκπαιδεύτηκε σε Γερμανικό Πανεπιστήμιο, όπου εικάζεται ότι σχετίστηκε με τον διάσημο Γερμανό φιλόλογο  και ερμηνευτή του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού, U. Wilamowitz.
     Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, ο Περδικάρης εργάσθηκε ως εκπαιδευτικός στην Τουρκοκρατούμενη Κρήτη. Έτσι το 1892 εργάζεται ως καθηγητής στο τετρατάξιο «Ελληνικό Γυμνάσιο Χανίων» και το 1893  ως διευθυντής στο «Γυμνάσιο Ηρακλείου». Κατά τη θητεία του στα Χανιά, συνδέθηκε φιλικά με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ο οποίος στελέχωνε τότε την σχολική εφορία του  Γυμνασίου.
     Η Κρητική Επανάσταση του  1896 και η εμπλοκή του  σε αυτή τον υποχρέωσαν να μετοικήσει στην Ελλάδα όπου συνέχισε να εργάζεται ως εκπαιδευτικός και ως στέλεχος της Εκπαίδευσης (π.χ. Διευθυντής στο 2ο Γυμνάσιο Πατρών). Παράλληλα   συνέχισε να αγωνίζεται για την απαλλαγή της Μεγαλονήσου από τον Οθωμανικό ζυγό. Έτσι τον βλέπουμε να αναλαμβάνει στην Αθήνα καθήκοντα Γενικού Γραμματέα της «Κεντρικής των Κρητών Επιτροπείας» ενώ στη συνέχεια  να διατελεί βουλευτής της Κρητικής Βουλής.
     Η Τουρκική κυριαρχία της Κρήτης έληξε την 9η Δεκεμβρίου του 1898 όταν αποβιβάστηκε στη Σούδα ο πρίγκιπας Γεώργιος, δευτερότοκος γιος του βασιλιά της Ελλάδας Γεωργίου Α΄, ο οποίος ανέλαβε τη διοίκηση της Νήσου με απεριόριστα δικαιώματα. Από την ημερομηνία αυτή και μέχρι την  1η Δεκεμβρίου του 1913, η  Κρήτη απετέλεσε αυτόνομο κράτος, υπό την προστασία των τότε μεγάλων δυνάμεων (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία και Ρωσία), υπό την επωνυμία «Κρητική Πολιτεία» και πρωτεύουσα τα Χανιά.
     Με την ίδρυση της «Κρητικής Πολιτείας» και συγκεκριμένα  τον Σεπτέμβριο του 1899,  ο Περδικάρης επέστρεψε στην Κρήτη ως Γενικός Γραμματέας της Ανωτέρας Δ/νσεως, ενώ ταυτόχρονα υπήρξε  και Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Εκπαίδευσης με έδρα στα Χανιά. Από τη θέση αυτή ασχολήθηκε κυρίως με  το νομοθετικό έργο και είναι στην πραγματικότητα ο συντάκτης του πρώτου εκπαιδευτικού νόμου (Ν.82/1899)  που ίσχυσε κατά την περίοδο της αυτονομίας στη Μεγαλόνησο.
     Σύντομα, ωστόσο ,  είτε κινούμενος από την αγάπη του προς τη νεολαία, είτε από την απογοήτευση  που του προκάλεσαν οι αντιδράσεις για την παραπάνω νομοθετική του παρέμβαση,  είτε  εξαιτίας και των δύο, επέστρεψε στη Μέση Εκπαίδευση. Για μια πενταετία (1901-1905) υπηρέτησε ως Γυμνασιάρχης στο Γυμνάσιο Ηρακλείου όπου είχε ως μαθητή τον Ν. Καζαντζάκη (αποφοίτησε το 1902). Παράλληλα συμμετείχε με πάθος σε κάθε  δραστηριότητα στον εκπαιδευτικό χώρο  και γενικά  εξέφραζε  τις απόψεις του  οπουδήποτε συζητούνταν  και θίγονταν εκπαιδευτικά θέματα. Έλαβε μέρος, ως εισηγητής, στο Α΄ Εκπαιδευτικό Συνέδριο της «Κρητικής Πολιτείας» (Χανιά 1900) καθώς επίσης στο Α΄ Ελληνικό  Εκπαιδευτικό Συνέδριο  (Αθήνα 1904), όπου ορίστηκε (παμψηφεί) Γραμματέας του τμήματος Μέσης Εκπαίδευσης.
     Το 1905, αποσύρεται από τη Δημόσια Εκπαίδευση και ανοίγει ιδιωτικό Λύκειο με την επωνυμία "Κοραής" στο Ηράκλειο της Κρήτης. 
     Το "Λύκειο Κοραής" συνέχισε τη λειτουργία του και μετά το θάνατο του ιδρυτή του και αναδείχθηκε ένα από τα ιστορικότερα εκπαιδευτήρια του νησιού (έκλεισε μόλις το 1998). Το σχολείο αυτό μάλιστα περιγράφεται συχνά ως άσυλο των διωκόμενων παιδαγωγών της Νήσου σε καιρούς «χαλεπούς». Ο Ιωάννης Γ. Περδικάρης πέθανε το  1909, σε ηλικία 53 ετών.

     [Αναφορά στο θάνατο του Ιωάννη Περδικάρη στις 21 Σεπτεμβρίου 1909 υπάρχει στο χειρόγραφο αρχείο με τον τίτλο "ΚΑΘΟΛΙΚΟΝ Γεννήσεων, Βαπτίσεων, Γάμων και Θανάτων Κωμοπόλεως Τυλίσου" που τηρούσε ο τότε εφημέριος Τυλίσου αρχ. Διονύσιος Βασιλάκης:
"1909 Σ/βρίου 21 Απέθανεν εν Ηρακλείω ο εξ ενταύθα καταγόμενος Ιωάννης Περδικάρης. Τω κατετέθησαν 24 στέφανα."]



Πηγές
https://www.academia.edu/12072615/%CE%99%CF%89%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%82_%CE%93._%CE%A0%CE%B5%CF%81%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%AC%CF%81%CE%B7%CF%82?auto=download

https://issuu.com/diktynna/docs/efimerida_7o

http://mydaimoncom.blogspot.gr/2016/03/blog-post_87.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου